Välkommen till bloggen om båtnyheter

Det här är platsen för oss som gillar, båtar, sjöliv och båtprylar. Nyheter om nya båtar, gamla båtar, prylar, böcker, produkter eller tjänster publiceras så fort de dyker upp. Klicka vilt på alla länkar, det tjänar alla på.

måndag 15 februari 2010

En inredning som kan bli prisbelönt

Att Orustbåtarna håller hög klass är välkänt. Nu får Hallberg-Rassy ännu ett kvitto på det.

Den  nya båten Hallberg-Rassy 372 har nominerats till utmärkelsen Best Boat Interior Award av den serbiska båttidningen Nauticki Magazin. Vinnaren kommer att presenteras den 1 mars 2010 och prisutdelningen kommer att ske i samband med båtmässan i Belgrad 25 – 28 mars 2010.

söndag 14 februari 2010

Ny (eller nya) sportscruiser från Nord West

I år introducerar Orustbaserade Nord West en  ny sportcruiser. Eller egentligen är det två båtar - en traditionellt öppen båt och en som erbjuder betydligt bättre väderskydd under ett dubbelt kapell.

Båda båtarna är egentligen variationer på samma tema. Om man vill kan man säga att det är samma båt fats med olika lösning för  vindrutor och tak. Inget ont i det. Det är som i bilbranschen: samma bil fast en del av dem är cabbar.

Att Nord Westvarvet släpper en (eller två) ny modell i år visar på en hög takt i utvecklingen och en förmåga att snabbt omsätta den till produktion. Så det är inte konstigt att varvet just nu rekryterar nya båtbyggare.

De nya modllerna, Nord West 430 Sport och Nord West 430 SportsTop, kan ses som en logisk utveckling av de ifjol introducerade  Nord West 370 Sport och Nord West 370 SportsTop. Dessa blev uppskattade men födde frågan: Finns de lite större. Båtarna som itroduceras i år är svaret på den frågan.

Nord West 430 Sport representerar en traditionell, öppen sportscruiser. Med generösa utrymmen, inne och ute, ger hon samtidigt möjlighet till bekvämt boende.
Nord West 430 SportsTop har, med sitt stora elmanövrerade kapelltak av dubbel kapellväv, gett aktivt båtliv nya dimensioner och flexibilitet och lite extra komfort.

Båten överst är den öppna  Nord West 430 Sport. Den nedre Nord West 430 SportsTop.

Båtfakta:
L.O.A.  13,5 m
Bredd    3,9 m
Kabiner / Kojer 2-3, 4,8
Motorer   2 x VP D6 (370-435 hk), IPS eller drev, med eller utan joystick

fredag 12 februari 2010

Båtlivet med ständigt högtryck - ångbåt

Vad kan vara mysigare än att åka runt i en båt där motorljudet begränsas till ett dovt ljud från en välsmord mekanik och det enda som hörs för övrigt är bogvågens kluckande och sprakandet från eldstaden? Inte mycket, skulle ångbåtsvännerna säga.

Men att ha ångbåt är inte för vem som helst. En ångmaskin drivs av skållhet ånga under högt tryck. Man får inte fuska med delarna och underhållet. Och många av de fritidsångbåtsskeppare som finns i Sverige har också börjat med att bygga delar av maskineriet själva.

Men det finns en enklare väg in i det veddoftande båtlivet.

Kollegorna Lars Qvist och Bernt Breding tillverkar kompletta ångbåtar för försäljning. Ångbåten Qviding, som syns på bilderna här, tillverkas i GPR. Däck och inredning byggs av mahogny och ek.  Det blir snyggt, väldoftande och, om man eldar med ved, miljövänligt. En ytterligare finess med ångbåtslivet är att man under kulna dagar har tillgång till närmast obegränsad värme.

Båten kan levereras som skrov eller halvklar om man vill bygga själv eller som komplett båt med installerat maskineri. Bara att sätta fyr och ge sig ut.  Skrovet kan också levereras som läktkravellbygd i fur.

Båtfakta: 
Skrovlängd 5.50 m
Bredd 1,65 m
Djup 0,60 m 
Ångmaskin 5 till 10 HK

Intresserad av ångbåtar? klicka här!

Ny klädlinje från Sail Racing

Sail Racing ger sig ut på den internationella marknaden. Och det gör man med en ny kollektion seglarkläder med namnet Sail Racing International. Det är en färglad kollektion. Från varje nation som kollektionen ska säljas i finns en färg med i plaggen och dessutom kan man ståta med nationsflaggorna på kroppen.

- Detta är ett sätt för oss att stärka vår position, dels mot våra internationella distributörer och deras återförsäljare och dels i ledet mot konsument. Vi vet att till exempel den italienska flagga är en stark symnbol sport och segling och något man gärna bär på en pikétröja, jacka eller sweatshirt även om man inte är italienare, säger Henric Wikestam VD för Sail Racing.

I kollektionen ingår pikétröjor, rugger, sweatshirts och jackor. I butik lagom till vårutrustningen.

torsdag 11 februari 2010

Strumpa skyddar rullgenuan

Att ha genuan på rulle är praktiskt ur många aspekter. Men inte ur alla. Eftersom förstaget är ett naturligt handtag vid i och urbordning så kan en oskyddad duk snabbt bli fläckad i "handtagshöjd".

En lösning på detta är den strumpa som Robship släpper ut. Strumpan ska vara enkel att montera och har dessutom ett handtag som underlättar trafiken kring förstaget. Ännu en fördel är att strumpan håller duken på plats.

Köpa ångmaskin? Japp det går bra.

Jag gissar att en fullt utrustad motorkryssare idag har mer datorkraft en samliga månlandare. Om det inte var det man sökte när man ville ha avkoppling på sjön så finns det alternativ.
Det går faktiskt köpa en ny ångmaskin att sätta in i sin båt.

Det är B2 Ånga i Forsvik vid Vätterns västra strand som upprätthåller den svenska ångmaskinstraditionen. Men smakar det så kostar det. En fem hästars ångmaskin kostar en bit över 30 000 kronor, en färdig ångpanna ungefär lika mycket till och sedan ytterligare några tusenlappar för propeller och axel mm.

Men snyggt blir det, och bränslet är miljövänlig ved.

Crescent släpper ny båt i getingboet för bowriders

Halländska Crescent släpper en ny båt i getingboet av snabba och praktiska  motorbåtar strax under fem meter. Nya Crescent 491 Bowrider kom närmast direkt ur gjutformarna till Båtmässan i Göteborg.

- Jag tror att båtlivet kommer att växa mest i det segmentet, säger Eva Nicklasson på Crescent.

Och det är inte så konstigt. Båten ger en bekväm resa och man sitter skyddat. Om man vill kan man montera ett högt kapell och kryssa med regnskydd. Dessutom så blir båtar i den här prisklassen inte oöverskomligt dyra

 - Det är en lättdriven båt som är lätt och smidig att köra. Det är gott om plats och man sitter skyddad bakom vindrutorna, säger Eva Nicklasson på Crescent.

Båtfakta
Längd 4,88 m
Bredd 2.03 m
Vikt (utan motor) 435 kilo
Max motor  60 hk




-

onsdag 10 februari 2010

Ångdriven utombordare underlättar paddlingen

En del går sin egen väg. Det gäller i hög grad denne mekaniskt begåvade båtägare som byggt ångpanna och ångutombordare till sin Grumman aluminiumkanot.  Inte nog med att ekipaget går tyst. Allt kan plockas bort så att kanoten kan lyftas upp på biltaket för färd till nya vatten. Ångpannan med eldstad väger inte mer än åtta kilo, vilket är superlätt i sammanhanget.

Utombordaren, som matas med ånga via en värme- och trycktålig slag är byggd av hopplockade och upphittade delar. Bland annat ingår delar av en gammal Johnsson utombordare i ångutombordare et cetera.

En matkasse ved räcker för att kryssa runt i god fart i ett par timar. Ekipaget kan beskådas på Båtmässan i Göteborg ett par dagar till.

Billga ledlampor från Biltema

Ledlampor kommer starkt inom båtsporten. Inte att undra på då diodbelysning är stöttålig och elsnål. En nackdel är att de hitttils har varit dyrare än traditionella glödlampor.

Till i år släpper Biltema ett antal nya diodlampor för båtbruk. De finns både som spottar/läslampor och som allmänbelysning. Intressant är att Biltema samtidigt släpper en dimmer som kan användas ihop med diodbelysningen. Dessutom presenteras en kontrollpanel som väl slår rekord i enkel monteríng. Den tejpas med dubbelhäftande tejp.

Och i enlighet med Biltemas filosofi så är priset prispressat.

Laserflottan växer till med dagseglare för seglingsintresserad familj

Laserflottan får ett nytt tillskott på den svenska marknaden.
Det är Sjöboden Jollesport som introducerar Laser Bahia.

Laser Bahia är en stryktålig båt i trelagers skumsandwich polyetyhlene som är lika lämplig för segelskolan som för familjen som vill ha en bra lättskött segelbåt med gemomtänkta detaljer som underlättar seglingen utan att pruta bort seglingskapacitet och seglingsglädje. Det är därför inte så konstigt att bland de första kunderna finns två lägergårdar där segling och segelutbildning är del av verksamheten.

Båten kan seglas av en peson men får väl sägas vara anpassad för två även om det ryms upp till sex personer i båten. I seglaskolesammanhamg kan man gissa att instruktören sträcker ut sig på det skplforamde locket över gennakern.

Båten är gjord för att vara enkel att sköta. Genuan sitter på rulle och gennakern ligger i en tub. När den ska hissas eller halas görs det från sittbrunn. Det är bara att drå så åker gennakern upp eller ned. Peken följer med i samma rörelse. Revsystemet är gjot för snabb och enkel revning.  Det går att montera fäste för en liten utombordare som kan stuvas ombord eller så kan man ta till årorna om vinden dör. Båten är förberedd för det och som tillbehör finns tredelade åror som kan stuvas ombord.

Båtdata:
Längd 4,6 meter
Bredd 1,8 meter
Djupgående med nedfällt centerbord 1,2
Storsegel 10 kvadratmeter
Fock 3,8 kvadratmeter
Spinnacker 14 kvadratmeter

tisdag 9 februari 2010

Hissa hammocken och koppla av

Seglare har en del fördelar. Visst kan motorbåtar oftare ståta med rejala soffor och skyddae styrplatser. Men väl i hamn kan seglaren ta revansch.  Segelbåtar är nämligen utrusstade för att föra både en och två hängmattor. De hissas flygande från för och/eller akterstag och erbjuder god avkoppling. Robships variant, kallad Hammoc, är dessutom utrustad med en ficka för tidningar och dricka.

Biltema presenterar elmotor för saltvatten

Det är länge sedan Biltema enbart tillhandahöll billiga bildelar för hemmamekkare. På senare år har förtaget dessutom breddat sitt sortiment på det marina området. 

Nu släpper Biltema en elektrisk utombordare som ska klara av att gå i saltvatten. Motorn drivs med 12 volt och utvecklar en dragkraft på cirka 150 newton. Inte så mycket i hästkrafter men det är tillräckligt för att driva en mindre båt med 3-4 knops fart.

Den tvåbladiga propellern är skyddad mot sjögrästrassel och hastugheten regleras med fem lägen framåt och två bakåt. Vikt på motorn är sju kilo. Priset är 1499. (Någon annan än som lagt märke till att alla Biltemas helkronas priser slutar på 9?)

Tre nya klockor för sjöfolk

Till säsongen släpper Suunto tre nya klockor anpassade för segling. Suntoo Regatta har funktionerna kompass, datum, larm startur. Sunnto Yachtsman innehåller barometer, kompass, startur, larm och Sunnto M3 ka hjälpa seglarena tt hålla koll på startlinjen och lämpli slagvinkel Och ja, de visar tiden också.

Till vänster: Sunto M3, Överst till höger
Suunto Yachtsman, nederst till höger Suntoo Regatta.

Dubbelt nytt från Nimbus Boats

Nimbus boats i Göteborg möter våren 2010 med två nya båtar. Först och störst är 13-metaren Nimbus 43 Nova och den, till formatet blygsammare, Nimbus 250 R

Nimbus 43 Nova är anpassad för den som behöver både rejäla umgängesytor och många kojplatser. Sex personer sover i egna kojer och kan umgås i den generöst tilltagna förarkabinen/salongen där man nattetid kan skåda stjärnor genom glastaket. Det är alltså ljus som är grunden i designelementet
 Listan på utrustnign som ska skapa kofort ombord är lång. Där finns, bland annat, ett rostfritt kylskåp, specialdesigna förvaring av drick- och vinglas, en elektriskt uppfällbar TV. Om besättningen slulle trötta på överdådet och längta efter närkonatkt med vattnet finns en badbrygga, höj och sänkbar med hydraulik så att den kan låsas 40 centimeter under vattenytan. Enkelt för bad och för istigning i exempelvis en gummibåt.

Ekipaget drivs av två stycken Volov Penta dieslar om 370 hästkrafter.



Nimbus 250 R
Nimbus 250 R är inte helt igenom en ny båt men den har förändrats så pass mycket att Nim bus talar om Nya Nimbus 250 R. De större förändringarna är en större styrpulet som ger bättre väderskydd, mer anpassad  förarmiljö för långa snabba turer, större plats för navigationsutrustnig, ny nedgångsluclka, och en vindruta som ger mer skydd, mer stuvutrymme bland annat genom att batteribanken flyttats samt en nyutvecklad stereoanläggning. 


Mer om Nimbus på hemsidan.

måndag 8 februari 2010

Vintern sänker hundratals fritidsbåter

De norska båtägarna är bortskämda med att Golfströmmen håller hamnarna is- och närmast isfria.
Men inte denna vinter. Försäkringsbolaget IF rapporterar om att 10-15 båtar i veckan går till bottnen.

Poblemet för de norska båtägarna är inte i första hand isen utan de stora snömängderna. Snön samlas på båten och pressar ned den djupare. Till slut börjar vattnet rinna baklänges i självlänsarna och båtarna sjunker snabbt. Även om snön är det största problemet så är isen inte ofarlig. Drivis och skruvis som tornat upp sig har skadat och sänkt båtar.

- De sista sju veckorna har vi haft över 100 båtar som har gått till bottnen. Det är runt tio till femton i veckan, säger Jack Frostad i IF skadeförsäkring.

Hur stort problemet är för övriga fösäkringsbolag är okänt. De norska båtägare som låtit sina båtar ligga i hamnar utan anordningar som håller isen borta, eller glömt att stänga kranar kan inte räkna med ersättning från försäkringen påpekar Jack Frostad.

Miljövänligt OCH bekvämt på sjön



Det går att åka stort, bekvämt och ganska fort utan att bränna fossila  bränslen i en för klimatet skrämmande takt. Hur då? Sätt dig i en Greeline 33 hybrid och njut av eldrift, solcellsladdning och en effektiv diesel.

Det finns inget spartanska alls över Greenline 33 hybrid. Hybriddriftsystemet är extrem avancerat och utnyttjar sol och båtens generator för att ladda batteripacket. Det går att ta sig fram i 20 sjömil på bara eldrift om man nöjer sig med att tuffa runt i fem knop. Med dieselmotorn påslagen är farten maximalt 15 knop men tack vare ett effektivt skrov så blir utsläppen av koldioxid tämligen låga, 15 gram per sjömil, det vill säga bätre än flertalet miljöbilar.

Det icke spartanska går igen i hela båten. Den är stor - närmare tio meter lång och 3,5 meter bred. Här finns sol och badplattformar, en rymlifg salong och gott om kojplatser och all den komfort en trött båtåkare kan efterfråga.

Båtfakta:
Längd över allt 9,99 m

Bredd över allt 3,49 m
Djup lastad 0,65 m
Deplacement tom 4 500 kg ca.
Diesel 400 l
Vatten 300 l
Bäddar 5 st.
Max fart Elmotor 6 knop
Standard Diesel 10 knop
Större Diesel 15 knop
CE cat. B

söndag 7 februari 2010

Ekolodet som visar allt

Det handlar om att gå till bottnen med undervattensvyn. Det ska nu Lowrance göra genom att kombinera en sidovy med en vy som, för första gången, visar allt som finns under båten.

Poängen med det nya ekolodet är att visa allt, samtidigt. Fiskaren ska få en vy av vad som döljer sig under yta utmed båtens sidor och under båten, samtidigt och i farter upp till 25 knop.

-Genom att erbjuda en aldrig tidigare sedd detaljrikedom är modulen det första och enda ekolodet som ger en perfekt undervattensbild i panoramavy så att sportfiskarna inte kommer att missa något, säger Greg König som ansvarar för produktutvecklingen på Navico.

Systemet går att kombinera med Lowrances HDS-skärmar och via nätverk med övrig elektronik.

Vagabond 4,7 en långfärdsroddbåt

Det är lätt att bli förvillad på en båtmässa som den i Göteborg. De stora, ibland gigantiska, båtarna dominerar på ett påtagligt sätt scenen. Men alternativen finns där. Och ett av dem visar att en roddbåt kan vara nog så teknikskt avancerad.

Row Scandinavia AB ställer ut en en förbättrad, mer sjösäker variant av sin tidigare roddbåt Vagabond 4,5. Den  nya båten, Vagabond 4,7. delar skrovet med den tidigare båten. Men sedan tar likheterna slut.

Vaganbond 4,7 har stora stuvutrymmen under för- och akterdäck samt under den i två steg självlänsande sittbrunnen. Det första steget i självlänsen är ett rör som mynnar utanför båten. Det dränerar sittbrunnen ner till nivå med det förhöjda däck man sitter på (eller rättare där balken för det rörliga sätet är infäst). Det andra steget är samma typ av dränering som sitter i segeljollar där vattnet sugs ur båten av fartskillnaden mellan båten och vattnet. Det steget dränerar den lilla fotbrunn som finns i sitt brunnen.

Skrov med språng
Två självlänssystem kan verka överdrivet. Men det är svårt att ro och ösa samtidigt.

 - Ska man ro effektivt så kan man inte ha så höga fribord det gör att det kan komma in vatten, säger Wim Kotzé som ockkså hävdar att man utformat båten för att den ska gå så torrt som möjligt.

- Vi har ett rejält språng i båten förut därför att vi vill undvika att det skvätter in vatten på roddaren. Det är rätt jobbigt efter några timmars rodd. Här gör skrovet att stänket missar roddaren, säger Wim Kotzé.

Sjölivet med en specialbyggd roddbåt är nästan lika okomplicerat som att paddla kajak. Man kansjälv lyfta upp båten på biltaket, sjösätta och gå i land i stort sett överallt.

Längd: 4,71 m
Bredd: 1,15 m bred utan riggers
Bredd: 1,67 m bred med riggers
Vikt: 46 kg i standard utförandet 

Linder lyssnar på kunderna - erbjuder efterfrågat tillbehör

Den småländska aluminiumbåtstillverkaren Linder lyssnar på kunderna och släpper ett efterfrågat tillbehör till Sportsman 445.
 
- Fiskare som använder båten har hört av sig. De vill gärna stå lite högre när de fiskar. Vi har också fått in bilder från kunder som byggt egna plattformar som de kan stå på. Det är kul att kunderna engagerar sig för våra båtar, säger Henrik Hartman på Linder.

Så valet var inte så svårt. Ett tillbehör togs fram. Det är en kombinerad fiskeplattform – egentligen blir det ett litet fördäck - och extra förvaringsutrymme som monteras längst fram i fören. Den befintliga förtoften blir därmed botten i det nya stuvutrymmet som blir en perfekt plats att förvara anakre och linor i. Allt byggt i samma underhållsfria aluminium som resten av båtten.

Mer aluminium från Linder
Tanken med en aluminiumbåt är att den ska vara underhållsfri. Inget slit med sandpapper och lack. Därför kastar Linder nu ut träårorna. I fortsättningen blir det aluminium som standard också där.

-En stor anledning är att vi vill erbjuda kunderna en båt som håller länge utan att kräva ett omfattande underhåll, säger Henrik Hartman.

lördag 6 februari 2010

Behagliga turer med billigt bränsle

Man måste inte vara en djäkel på skot och vant eller utveckla valkar i nävarna för att ta sig fram utan bullerstörningar.
Nu kan även motorbåtsåkarna få  njuta av att höra porlandet fråb vattenlinjen.

En båt som gör det möjligt, och dessutom med en viss stil och klass, är Duffy. Duffy är en amerikansk produkt. Importerad till från soliiga Kalifornien av Båtgaraget i Boxholm och eboats i Vaxholm. Duffybåtarna drivs med el. Bara el, det finns inga reservsystem.

- Men det är inget problem, det finns elektronik som visar hur mycket batteritid man har kvar, berättar Jonny Lagg.

Hur länge man kan köra en Duffy beror på vilken modell det är - ju större båt desto mer batterier, på motvind och fart. En båt som togs med till mässan går ungefär åttatimmar innan den behöver en natts laddning.

-Det är tillräckligt för de allra flestas båtbruk. Man kan ta en rejäl rundtur och man kan åka ut och bada, säger Jonny Lagg.

Elbåtar är tysta och  billiga i drift. Tio timmars båtåka kostar 7 kronor. Dessutom ger de ett lugnt båtliv.

-De kräver egentligen inget underhåll, säger Jonny Lagg.

Klass och stil då? Tja man glider runt på stoppade soffor under tak, bakom fönster om man så vill och kan konversera i normal samtalston. Mer om Duffy.

Bilden visar Duffy 18 och utsikten från förarplatsen  med elektronik och stereo.



 

fredag 5 februari 2010

Duken som skyddar båt och miljö

Bottenfärger kan vara ett gissel. De är dyra, de är besvärliga att få bort och de är giftiga både för den som arbetar med dem och för det marina livet. 

Fråga vilken marinbiolog som helst och han/hon kan berätta om skador och missbildningar som kan ge vilken båtägare som helst dåligt samvete.

Nu presenterar företaget Cleanboatprodukter en lösning som verkar så självklar att man undrar varför ingen kommit på detta förut.

Så här går det till:  Förtöj duken, som är av kraftig PVC med en miljöriktig mjukgörare, på din båtplats. Kör dit båten. Klart!

- Duken formar sig efter båten så att cirkulationen av vatten bryts. Kvar blir en spalt med några centimeter vatten. Duken stänger ute soljuset så det finns varken mat eller energi för alger och annat att växa till på båten, säger Jan Jeppson på Cleanboatprodukter.

PVC är inte algers och havstulpaners favoritunderlag. Så när äasongen är över är det bara att ta upp duken och borsta av dem med en piasavakvast.

Systemet fungerar än så länge bara för motorbåtar och helst ska de ha utombordare eller inudrev. Båtar med propelleraxel som mynnar under bottnen kan erbjudas en speciallösning. För segelbåtar med fast köl finns för närvarande ingen lösning men till nästa säsong hoppas man kunna erbjuda en sådan.

Det kostar några tusenlappar att köpa duken. Mycket av det tar man igen på att inte behöva köpa bottenfärg. Resten kan man låta belasta kontona för miljösamvete och bekvämlighet. Duken har nämligen en del oväntade fördelar som att underlätta tilläggningar.

-När man kör in båten över duken så gör duken att båten inte driver i sidled. Och när man drar av på gasen så stannar båten direkt, säger Jan Jeppsson.

Den speciella PVC-duken, som görs i Timrå, ska hålla i 10 år. Men man lovar sju år och har beräknat årskostnaden för en fem meter lång båt till 1550 kronor per år.

"Hur brett har du seglat"

Någon kanske kommer ihåg hur Kurt Olsson (Lars Brandeby) i sin soffintervju ställde Patrik Sjöberg med frågan. 


- Hur brett har du hoppat?

Den frågan kan nu få en marin motsvarighet i Sverige sedna Oxelösunds marin börjat importera Lagoons katamaraner.

Katamaraner har inte slagit riktigt i Sverige. Kanske beroende på svårigheten att hitta en bryggplats. Annars har de flera fördelar. De kränger knappas, de är snabba, de är relativt grundgående så att man kommer in i de vikar man vill och de är förbenat rymliga.

Den katamaran som Oxelösunds marin visar på Båtmässan är 7.70 bred. Ungefär som en Folkbåt är lång.  Då den också är 13.60 lång så är det inte så förvånande att den rymmer fyra dubbelhytter med egen toa och ett vardagsrum med panaromavy.

Därmed kan utfrågningen efter semesterseglingen kompleteras med frågan: Ja, ja 2232 NM,  men hur brett har du seglat?

Mässfall pga mässbesök

Idag besöker jag Båtmässan i Göteborg. Mässan smygöppnar i dag för press och VIP-kunder. Så det kommer nog inga inlägg förrän framåt kvällen. Men lyckas jag sno åt mig en plats vid en dator i presscentrum så kan det dyka upp något redan under dagen.

Kommer det inget under dagen så har de andra journalisterna haft vassare armbågar- eller så har jag hittat för många spännande saker att skriva om.

torsdag 4 februari 2010

Maximalt kul när Maxibåtarna kommer tillbaka till mässan

För många kan det bli ett kärt återseende på båtmässan. Maxibåtarna kommer tillbaka. 
En kul grej att jämföra med om en bilentusiast kliver in i bilbutiken och möter en nytillverkad Amazon - eller varför inte en P 1800, det vore än mer passande. 

Maxi-båten blev en dundersuccé när den lanserades 1971. När den sista Maxi 77:an lämnade fabriken 1983 hade den sålt i smått otroliga 3 900 exemplar. Framgångarna fortsatte och idag har över 16 000 båtar tillverkats och sålts över hela världen. Det gör Maxi till ett av de mest sålda båtmärkena i världen. Maxi ägs nu av Najadvarvet som visar Maxi 1060 på mässan. Precis som alla andra Maxi-båtar är den ritad av seglaren och båtdesignern Pelle Pettersson.

Maxi är en perfekt familjebåt för cirka 1,6 miljoner kronor. Najadvarvet ser den som en instegsprodukt till sina egna segelbåtar.  Ska man vara riktigt strikt så är Maxibåten inte en ny båt. Men eftersom den representerar ett klassiskt märkes återkomst så får den vara med ändå.

Varvet visar också Najad 355, en ungefär lika stor segelbåt som kostar nästan dubbelt så mycket.

onsdag 3 februari 2010

Minikabinare till budgetpris från Kungshamn

SeaMaster från Kungshamn i Bohuslän nöjer sig inte med en enda nyhet. En liten bobar kabinbåt presenteras också på Båtmässan i Göteborg.
Den andra nyheten är ett tillskott till Trendline-serien. Trendline 500cabin. En rymlig och rejäl kabinbåt – under 5 meter. Trots sin påkostade design och kvalitet är det en synnerligen prisvärd båt – med ett utgångspris på under 100.000 kronor.

En stor liten nyhet som redan väckt stort intesse i Dusseldorf. SeaMaster Trendline 500cabin. Måste ses i verkligheten.

http://www.seamaster.se/

Mästerskapen i Express seglas i Sveriges seglarmetropol 2010

Marstrand - den anrika seglarmetropolen och semesterön på västkusten, kommer att vara platsen för det 32:a SM och Nordiskt mästerskap i Express 2010, meddelar Västkustens Expresseglare.En överenskommelse har träffats mellan Göteborgs Kungliga Segelsällskap (GKSS) och Västkustens Expresseglare vilket innebär att GKSS kommer att arrangera mästerskapet 29-31 juli 2010.

- Vi är stolta över att ha fått förtroendet från Expressförbundet att arrangera SM 2010! säger Peter Klock, VD för GKSS. "Eftersom det dessutom sammanfaller med vårt 150-års jubileum och att SM kryddas med ett Nordiskt mästerskap, så kommer vi på GKSS att vara extra alerta!"

Sveriges västkust har ett av världens bästa seglarvatten, där Volvo Ocean Race gjorde ett Pit stop 2009, och det är också en given plats för Match Cup Sweden. Varje år seglar världens elit någon regatta på Marstrand, och detta blir tredje gången Express SM seglas där.

Bränslecellen går ombord

Alternativ energi är ingen nyhet för båtfolket. ( Inte ens om man bortser från seglarna som gått på vindenergi rätt länge nu.) Solceller för underhållsladdning är ingen ovanlig syn på fritidsbåtsflottan.

Nu tar Thermoprodukter ett nytt steg i den marina alternativenergin och introducerar ett portabelt elverk i form av en bränslecell. Den nya tekniken har utvecklats i Tyskland av SFC som är ledande inom denna nya teknik. För marinmarknaden finns ett komplett program bränsleceller för metanol i storlekar från 600 upp till hela 2200 W som ger 2.1 – 7.5A laddning. Processen är katalytisk och i det närmaste helt tyst och styrs av spänningen i din batteribank. När spänningen sjunker startar laddningen automatiskt. I kombination med tex solceller kan du bli helt oberoende av annan laddning och behöver inte köra varken motor eller koppla landström.


http://www.isotherm.se/

Ta ett skrov - sätt på valfri överbyggnad!

Flexibilitet och oslagbara sjöegenskaper. Det är två ledord för konstruktören Glenn Karlsson på det lilla bohuslänska båtvarvet SEAMASTER i Kungshamn vid Smögen.


Det senaste tillskottet i Seamaster-familjen är SeaMaster 210wa flexi – möjligheternas båt!

Konceptet bygger på att ett skrov och däck i olika kombinationer ska passa många olika versioner/ modeller. Det blir lätt för båtköparen att hitta sin favorit, tack vare ett brett urval av olika moduler.

- Det blir lite som att bygga med Duplo, man kan nästan få båten precis som man vill genom att bygga ihop olika moduler, berättar konstruktören Glenn Karlsson.

Kvar finns det erkänt goda skrovet, lätt-planande tack luftsmord stegbotten. Nyheten finns snarare över däck, där olika modeller bygger på samma skrov och däck.

På mässan i Göteborg kommer en den alldeles nya walkaround-modellen att visas. Båten finns också med styrpulpet och rymliga lösningar för exempelvis trolling och sport-fiske, men också som dykbåt eller allroundbåt för den aktive båtägaren som ställer höga krav på flexibilitet, rymlighet och tillgänglighet.

En smart lösning av däcket i aktern gör det lätt att montera antingen utombordare eller inombordare och under durken finns gott om stuvutrymme.

Säkerhet i fokus
Efter flera tragiska och dramatiska olyckor med fritidsbåtar som drabbats av brottsjöar och blivit vattenfyllda har SeaMaster tagit fram en egen lösning med luckor i aktern som aldrig låter däcket bli översvämmat.

- Nya Seamaster 210 Flexi är dessutom exceptionellt sjösäker och osänkbar. Skrovet är helt skumfyllt. Man kan såga itu båten och ändå ro iland, säger Glenn Karlsson.

http://www.seamaster.se/

Tejst – En ny, mångsidig, dagseglare från Göteborg.

I mars 2009 presenterades Tejst i svenska båttidningar. Nu är det dags att visa upp den på båtmässan i Göteborg. Under hela 2009 har båtarna seglats intensivt och väckt stort intresse, även långt utanför Sveriges gränser. – Vi har fått förfrågningar från vitt skilda håll. Ända från USA och Kanada på ena sidan och Thailand och Australien på andra sidan globen, säger Torsten Sörvik som designat båten.

Tejst är designad med fokus på mångsidighet och omsorg om seglaren. Beställarnas önskemål var att båten skulle vara snabb, lättanvänd, beboelig samt att den skall kunna kappseglas. Vidare skulle båten kunna seglas av en person, vara trailerbar och ha minimalt behov av underhåll. Konstruktionen skulle tilltala såväl yngre som äldre seglare.

För att tillgodose dessa krav föll valet på att konstruera Tejst enligt den nyligen reviderade D-kanot regeln. Kanot-regeln har genom åren resulterat i många innovativa och snabba båtar. I Sverige är ca 170 båtar byggda enligt D-regeln och 330 enligt E-regeln. Detta är första gången en båt är serieproducerad enligt D-kanot regeln.

Goda prestanda
Skrovet är slankt och lättdrivet, slaget i aktern möjliggör planing. Riggen, med kolfibermast, är effektiv och kraftfull. 13 kvm segelyta på ett deplacement om 360 kg är väl tilltaget. Detta kompenseras av att båten har både invändig barlast, barlast i centerbordet (sammanlagt 50 %) och krängbrädor som ytterligare bidrar till ett starkt rätande moment. Tejst har visat sig vara både styv, snabb och välbalanserad.

Komfort på annat vis
På Tejst kan man stå i sittbrunnen och hissa storen. Focken sitter på rulle, dold under däck. Focken skotas på en däckssvepande fockbom i kolfiber. Sittbrunnen är rymlig, med plats för två personer, och alla trimfunktioner sitter lätt åtkomliga. Centerbordet och rodret är helt uppfällbara vilket ger ett djupgående på endast 16 cm. Förutom att man kan komma in på ställen dit ingen annan når så bidrar centerbordsfunktionen till att båten blir mycket enkel att traila efter vanlig personbil.Kvalitet

Tejst har en kvalitetsnivå som man oftast förknippar med större och betydligt dyrare båtar. Här finns inga kompromisser, allt är gjort enligt mycket högt ställda krav. Många beslag är specialtillverkade. Flera delar tillverkas i kolfiber t.ex roder, roderhuvud, centerbord, krängbrädor och fockbom. Skrovet är handupplagt med riktade mattor och divinycell. Sammantaget ger detta en båt som är lätt, stark och tålig.

Z21 – snabb och rolig segling med svängköl

Z21 är en sportbåt med härliga fartupplevelser. Svängkölen kan röra sig i sidled, uppvinklad i lovart motsvarar det en person i trapets. Med Z21:ans svängköl och moderna segelföring som VO70 båtarna, är snabb hitech-segling tillgänglig för oss alla ”vanliga” seglare.

Svängkölen – på engelska canting keel – vinklas upp i lovart 45 grader, allting sköts med ett enkelt och funktionellt blocksystem. Att slå med svängkölen tar inte längre tid än att skota hem focken vilket gör att alla i besättningen är aktiva i seglingen. Z21 kan bära mer segel än en vanlig kölbåt, den blir lättare och inte minst – snabbare. Svängkölen är framtidens melodi.

Z21 transporteras på obromsad trailer med vanligt B-körkort. Den låga vikten på 500 kg gör båten lätt att hantera och självklart – snabb. Z21 är inte helt ny men båten har varit borta från den svenska marknaden ett tag.

Mer info här.

Därför byggde man båten som kan ta alla ut på sjön

Det här är inte helt nytt. En text om Fred 25 finns redan på bloggen. Men här talar Sven Bergqvist mer om motiven till stasningen på en båt som kan öppna skärgården för alla.

Dessutom finns bild på en färdig båt.

Hanterbara Båtar har på bara 6 månader har man skapat en serietillverkad båt som premiärvisas på Båtmässan i Göteborg den 6 februari 2010.


- Vi har utgått från en fantastiskt bra grundidé och kopplat in industridesigner, konstruktörer och ett riktigt bra båtvarv för att förverkliga Fred 25 - en 7,5 meters aluminiumbåt med tillgänglighet som ledord. Säger Sven Bergqvist, VD på Hanterbara Båtar.

Idén och prototypen kommer från Fred Bergqvist i samband med att han drabbades av Parkinsons sjukdom. Han insåg att han om några år inte skulle kunna komma ut på sjön längre, eftersom det inte finns båtar för den med nedsatt rörelseförmåga. Han byggde en båt till sig själv med stora plana ytor och ramp i fören och det är den som har legat till grund för den serietillverkade Fred 25 som har världspremiär på Båtmässan i Göteborg 2010.

Kamp mot klockan
Jonas Nilsson som sitter i rullstol efter en MC-olycka hade länge sökt efter en båt men inte hittat en enda anpassad för rullstolsburna förrän han träffade Fred och tillsammans började de bygga upp företaget där Jonas nu är delägare och försäljningsansvarig.

- Det har varit en kamp mot klockan, varvet jobbade dygnet runt in i det sista för att bli klara till premiären i Göteborg. Nu hoppas vi att mottagandet blir bra, det är vi övertygade om eftersom behovet är stort och utbudet obefintligt fram tills nu. Säger Jonas Nilsson.

Båtmässan i Göteborg - en glimt av bättre tider?

Båtmässan i Göteborg, ett tecken på att krisen kanske är på väg att vända. Årets mässa erbjuder flera nyheter  och utökade montrar. Många stora båtar visas också upp.

Mässans största motorbåt blir 14,5 meter långa Windy 48 Triton från Gillholms Marina, som får Sverigepremiär i Göteborg.
Stora företag som Targa och Bella, liksom lite mindre företag som Westline och Rocad, väljer att göra sina lanseringar på Båtmässan.

– Tittar vi på Sverigepremiärer så ser vi helt nya varumärken som Morgan, Faster, Atlantic och XO-Boats. Den svenska båtmarknaden tror på en ljusare framtid och väljer därför att ta in nya utländska varumärken, säger Bengt Wallin.

PremiärerPå Båtmässan i Göteborg blir det världspremiär på Rocad Boats nya modell Rocad 606 SD med dubbla självlänsar, bredare styrpulpet och större akterdäck.

Det blir mässpremiär för svenska Fred 25, en motorbåt byggd så att en rullstolsburen ska kunna använda båten helt själv. Båten är av aluminium och har en bred bogramp som är fällbar, vilket gör det enkelt att komma ombord. Däcket är stort och helt plant.

Engelska Princess Yachts är en av de riktigt stora i motorbåtsbranschen. Princess V42, en helt ny version av en den legendariska sport cruisern, får Sverigepremiär på Båtmässan. Den nya V42:an skiljer sig i många avseenden från tidigare versionerna. Den är nu bredare och längre med en total längd på drygt 44 fot. På akterdäck finns ett garage med plats för gummibåt eller vattenskoter, samt en stor solsäng. Princess finns i Svensk Båtcenters monter.

Bland världspremiärerna märks också Westline Boats Westline 34 Sport Cupé som bland annat har en stor taklucka som öppnas elektroniskt.

Targa har världspremiär på sin Targa 37 med IPS och ny förkabin och svenska premiärer på Targa 31 och Targa 44 med joystick.

Nästan som en utter
Sandströms visar fyra nyheter. Först och främst blir det världspremiär för D-Cruiser 5.70 som precis färdigställts i fabriken.

– Sandströms är en utställare som det är extra roligt att ha med på Båtmässan. Företaget byggde i många år båtar under namnet Uttern. Varumärket köptes av Brunswick och senare flyttades produktionen till Polen. Alla undrade vad som skulle hända med de duktiga båtbyggarna i inre Norrland, säger Bengt Wallin.

Resultatet ser vi nu. En ny generation driver företaget. Nya båtar och ett nytt varumärke har uppstått och på ”allvar” lanseras nu märket på Båtmässan. En av båtarna har världspremiär. Under 2009 ökade Sandströms sin försäljning med hela 70 procent, trots konjunkturnedgången.

Ytterligare ett antal stora motorbåtar visas vid bryggorna i B-hallen. Här finns utställare som Nord West, Forbina, Grand Rib, Tresfjord, Skilsö, Minor och Windy. Givetvis finns också Carlanders båtvarv med på Båtmässan för 51:a gången.

Båtmäsan i Göteborg öppnar för allmänheten den 6 februari.

tisdag 2 februari 2010

Tre små - Nyheter i Yamahas utbordarprogram

Inför 2010 har Yamha uppdaterat sitt utombordarprogram i det lilla segmentet. Det är 4 och 6 hästarsmotorn som byggts om medan 5 hästaren är helt nykonstruerad.

Tanken med de små motorerna är att de skall vara bärbara på riktigt. Yamaha har använt lätta material för att hålla ner vikten och oljesystemet är designat för  att motorn inte ska lämna oljesöl efter sig då de stuvats undan.

Bärbarheten underlättas också av den inbyggda bensintanken som gör att man för kortare turer inte behöver bära med sig en extern bensintank.

Av mindre teknisk, men desto större estetisk, betydelse kanske det nya tvåtons färgschemat vara. Snyggt? Smaken är olika, men jag är ett fan.

Mer om Yamahas utombordare.

måndag 1 februari 2010

Volvo Penta introducerar två nya turbodieslar

Volvo Pentas IPS-system är väl i nuläget så långt från mekaniska backslag och rorkult man kan komma. Sytemet ger, med hjälp av elektronik total koll över båtens rörelse och, om man så vill, kan man med med hjälp av GPS ligga blickstilla på en punkt med mera med mera.

IPS-systemet introducerades för fem år sedan och i år växer modellutbudet ytterligare. Två stora turbomatade dieslar med 12,8 liters cylindervolym och 800 respektive 900 hästkrafter släpps ut på marknaden i år.

De två nya moterna täcker fartområdet från 28 till 40 knop och då de kan monteras i dubbel och trippelmontage så kan de driva båtar mellan 35 och drygtt 100 fot.

Motorerna finns tillgängliga från hösten 2010.

Weekendkryssare med sting från Norge

Sting är ett nytt märke i den norska och svenska båtfloran. Det tillhör samma grupp som de exklusiva Nordkappbåtarna men är av lite enklare utförande.


Stingbåtarna byggs heller inte i Norge utan i Polen och på Sri Lanka.

Märket introducerades förra året i Norge och spänner över öppna båtar och bobara båtar. Nyheten för i år är en båt av den typ som i Norge benämns "året runtbåt". Det vill säga en båt där styrplasten är väl skyddad mot kyla, blåst och oväder.




Årets nyhet från Sting är en båt som tack vare klimatskyddet förväntas locka flest köpare på det blåsiga Västlandet och i Nordnorge.

Riklig standardutrustning


Båten heter Weekender 700 är erbjuder stora skyddade områden samt en riklig standardutrustning. Vad sägs om fungerande kök, kylskåp, färsvattensystem. kartplotter, stero, PortaPotti, hållare för fiskespön, hydraulisk styrning och taklucka.

Trots de frikosta innerutrymmena är sittbrunnen stor och ger god plats för fiske och samvaro.

Båten marknadsförs av http://www.fischemarine.no/ och av Rodins Marin AB i Sverige.


Tekniska data: Sting 700 Weekender
Längd: 6,99 cm, Bredd: 2,55 cm , Motor: 115 til 200 hk, Bränsletank: 200 l