Välkommen till bloggen om båtnyheter

Det här är platsen för oss som gillar, båtar, sjöliv och båtprylar. Nyheter om nya båtar, gamla båtar, prylar, böcker, produkter eller tjänster publiceras så fort de dyker upp. Klicka vilt på alla länkar, det tjänar alla på.

onsdag 17 mars 2010

Kork på däck - inget för korkskallar

Teakdäck är snyggt. Men det har flera nackdelar.
En är att det är dyrt, en annan att det produceras (såvitt jag har förstått) huvudsakligen genom oåterkallelig skövling av regnskog  för att finansiera en av världens otrevligaste militärdiktaturer, och det är tungt. Och det är aldrig bra för stabiliteten att lägga tunga saker högt upp i en båt. Därför är det skönt att det finns ett alternativ som är snyggt, halksäkert, relativt mjukt att gå, sitta och sova på samt lätt: Alternativet är kork..

Ett grönt däck
Dessutom, genom att använda kork från portugisiska korkeksodlingar tryggar man en gammal kulturmiljö som är ett veritabelt  Eldorado för den biologiska mångfalden.

Materialet saluförs av Seacork i Storbritannien. Det består av krossad kork  som pressas samman och finns i tjocklekar från 4 millimeter till 12 millimeter. Man lägger det som man lägger ett teakdäck, men tillpassningen är mycket enklare, tänk mattkniv och lim.

Klarar höga klackarDet är värme och köldisolerande, fjädrar så att avtryck av höga klackar och tappade ankare försvinner och det är motståndskraftigt mot kemikalier och mot röta.

Mer info på företagets hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar