Välkommen till bloggen om båtnyheter

Det här är platsen för oss som gillar, båtar, sjöliv och båtprylar. Nyheter om nya båtar, gamla båtar, prylar, böcker, produkter eller tjänster publiceras så fort de dyker upp. Klicka vilt på alla länkar, det tjänar alla på.

måndag 22 mars 2010

Över Stilla havet i katamaran av tomflaskor

Mitt i Stilla havet flyter ett gigantiskt bälte av plastavfall. Det är ett rester av vår konsumtionskultur och utgör ett hot mot livet i havet.

För att väcka opinion och visa på problemet seglar organisationen Adventure ecologhy en katamaran genom skräphavet.

Båten i sig kan sägas vara skräp. De två skroven är uppbyggda av 12 000 PET-flaskor fyllda med koldioxid för att hålla flytförmågan uppe. (12 000 flaskor motsvarar konsumtionen i USA under en sekund.) Båten är 60 fot, cirka 18 meter lång och väger 12 ton.

Förutom seglen på de två masterna drivs båten framåt av solenergi från solceller och en vattenturbin. Ström till båtens datautrustning fås från en motionscykel. Ombord på båten finns dessutom möjlighet att odla mat.

Det kan behövas. Den tvåmastade, ketchriggade,  båten är ingen snabbseglare. Resan mellan San Fransico i Kalifornien, USA, och Sydney i Australien beräknas ta tre månader.

Den låga farten beror dels på att vattenmotståndet är gigantiskt - vattnet strömmar fritt mellan flaskorna i skrovet -  och att båten saknar köl och centerbord och därför varken kan segla högt i vinden eller slå. Enda sättet att stagvända är att gippa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar