Välkommen till bloggen om båtnyheter

Det här är platsen för oss som gillar, båtar, sjöliv och båtprylar. Nyheter om nya båtar, gamla båtar, prylar, böcker, produkter eller tjänster publiceras så fort de dyker upp. Klicka vilt på alla länkar, det tjänar alla på.

måndag 25 januari 2010

Legendarisk veteranbåt till Båtmässan i Göteborg


En av Sveriges mest legendariska veteranbåtar, den omskrivna Petterssonbåten Viking X, kommer att visas på Båtmässan i Göteborg, 6–14 februari 2010.
Viking X ingår i Sjöhistoriska Museets samlingar och det är första gången båten ställs ut på en mässa. Den kommer att finnas i Båtmässans speciellt uppbyggda träbåtshall, tillsammans med många andra vackra träbåtar
.

Det intressanta med Viking X är att den är i originalskick.
– Den är mycket varsamt renoverad, egentligen bara lackad, säger Pierre Dunbar, ordförande i Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar.

Viking X har en spännande historia. Båten ritades 1925 av den legendariske båtkonstruktören CG Pettersson. Samma år gjorde CG Pettersson en berömd långresa runt Skandinavien för att visa upp sitt mästerverk. Med sig ombord hade han bland annat en fotograf och en levande maskot; grönapan Jocke.

Sju knop av åtta hästar
Sällskapet lämnade Stockholm 20 juli 1925. Inombordsmotorn från Penta på åtta hästkrafter gav Viking X en toppfart på sju knop. Efter att ha rundat södra Sverige tog det närmare tre månader att nå Narvik. Båten lastades därefter på tåget till Luleå, sjösattes igen och fortsatte sin resa i vinterväder till Stockholm, dit man anlände 15 veckor senare.

Bilden är från Sjöhistoriska museet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar