Välkommen till bloggen om båtnyheter

Det här är platsen för oss som gillar, båtar, sjöliv och båtprylar. Nyheter om nya båtar, gamla båtar, prylar, böcker, produkter eller tjänster publiceras så fort de dyker upp. Klicka vilt på alla länkar, det tjänar alla på.

tisdag 26 januari 2010

Smart, båt öppnar skärgården för svårrörliga

Då och kommer det en motorbåt som får mig att ompröva min förtjusning för seglande träbåtar.

Fred 25 är en sådan. Och den premiärvisas på båtmässan i Göteborg.

Fred 25 är konstruerad för att passa rörelsehindrade så det är passande att företaget nu lyckats sälja till Stockholms funktionshindrades frilufts-/fiskeförening som tack vara stöd från huvudsakligen Arvsfonden och Leader UROSS.

Med öppningbar för som på en landstigningsbåt kan jag inte tänka mig en båt som är mer bekväm för en seriös badsemester. Tänk själv; man kör upp så långt på stranden som man törs, fäller ner fören och går, inte klättrar eller klänger, iland oavsett om man har händerna fulla med packning eller ej.

Båten premiärvisas på Båtmässan i Göteborg i år.

Öppnar båtlivet för fler
Det finns en allvarligare och viktigare sida av saken. Båtens öppningsbara för och platta däck gör att skärgården blir mer tillgänglig för rörelsehindrade och kanske kan den också ge en och annan kustfiskare några extra aktiva år om han slipper lämpa fångst och redskap över relingen utan kan köra dem på en magasinskärra.

- Det är på tiden att någon i båtbranschen gör något nytt, vi gör det möjligt för alla att komma ut på sjön. Båten är inte specialanpassad utan den är byggd från grunden för ett antal olika behov, bl.a. finns smarta och flexibla lösningar för sittplatser, förvaring och inredning. Säger Jonas Nilsson, försäljningsansvarig på Hanterbara Båtar AB.Utrustningsnivån i standardutförande är mycket hög, bl.a. bogpropeller, hydraulisk styrning, reglerbar styrpulpet samt fjärrstyrd bogramp.


Utveckling och design m.m görs på Gräddö utanför Stockholm. Bygget av båten sker i Estland. Bilden visar slutmonteringen.

Mer om båten på företagets hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar