Bottenfärg är en betydande källa till utsläpp av tungmetaller. Särskilt i grunda vattenområden kan det marina livet vara kraftigt påverkat. Exempelvis finns uppgifter om att snäckor bytt kön mm. Men nu finns hopp om en bottenfärg som håller havstulpaner borta utan att skada miljön.
Det är en grupp forskare vid Göteborgs Universitet som tillsammans med Statens Provningsanstalt i Borås utvecklat en bottenfärg som håller havstulpanerna borta utan förgifta omgivningen.
Istället för tungmetallerna tenn eller koppar tillsätter de en mycket liten mängd av det veterinärmedicinska medlet Ivermectin som innehåller molekyler kallade makrocykliska laktoner. Medletanvänds annars för att bekämpa parasitinfektioner. Det är inte medlets giftighet som påverkar havstulpanerna utan det stör den process där havstulpanlarverna ska sätta sig fast permanent på båtbottnen.
![]() |
Det bevuxna området är obehandlat. Ytan har varit i sjön två säsonger |
Ivermectin är ett läkemedel som är giftigt för små organismer. Det skulle alltså kunna påverka omgivningen negativt om det läckte ut i miljön. Det har forskargruppen löst genom att mixtra med färgens sammansättning så att medlet inte läcker ut i vattnet. Det är också bra nyheter för båtägarna - en stykning räcker flera säsonger.
mindre bra är att färgen inte motverkar påväxt av alger. Dessa är dock så mycket lättare att hålla efter.
Läs mer här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar