Välkommen till bloggen om båtnyheter

Det här är platsen för oss som gillar, båtar, sjöliv och båtprylar. Nyheter om nya båtar, gamla båtar, prylar, böcker, produkter eller tjänster publiceras så fort de dyker upp. Klicka vilt på alla länkar, det tjänar alla på.

onsdag 27 januari 2010

West släpper "färdigblandad" epoxi på patron

Amerikanska West system, ett av veteranföretagen inom epoxyindustrin släpper nu, åtminstone på den amerikanska marknaden, en händig självblandande limepoxi på tub som passar i en standard patronpistol.


Alla som jobbat med epoxi vet att det är ett suveränt material i båtsammanhang. Det kan användas i en extrem tät laminering med olika vävar, som hårt spackel och som superstarkt lim. Å andra sidan har epoxisystemen en nackdel om man ska använda dem som lim. Man ska mäta upp bas och härdare i rätt mängd ur behållare, blanda ihop dem och tillsätta rätt mängd tillsats för det som ska limmas.

Allt i ett-lösning
West System förenklar nu processen genom att paketera bas, härdare och förtjokningsmedel i en patron som förses med ett blandarmunstycke. Exakt hur det går till är en hel vetenskap. Men det väsentliga är att ur munstycket kommer exakt den mängd förtjockad epoxi som man behöver för tillfället. Inget kladd med blandkärl, inget spill av överflödigt tillblandad epoxi. Det är bara att klämma på patronsprutan och ut kommer en perfekt blandat och förtjockat epoxylim.
Verkar vara prisvärt
Det nya limsystemet visas upp på West Systems amerikanska hemsida. Där kostar en patron drygt 20 dollar (ungefär 150 kronor) vilket åtminstone jag anser vara ett bra pris. Om och när patronen börjar säljas i Sverige är i nuläget oklart. Men min gissning är att den dyker upp så snart alla eventuella kemikaliesäkerhetsaspekter klarats av. Och vad priset blir då är omöjligt att säga.
West System är inte ensamma om det här praktiska systemet. Även epoxitillverkaren SystemThree har en liknande produkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar