Välkommen till bloggen om båtnyheter

Det här är platsen för oss som gillar, båtar, sjöliv och båtprylar. Nyheter om nya båtar, gamla båtar, prylar, böcker, produkter eller tjänster publiceras så fort de dyker upp. Klicka vilt på alla länkar, det tjänar alla på.

fredag 12 februari 2010

Båtlivet med ständigt högtryck - ångbåt

Vad kan vara mysigare än att åka runt i en båt där motorljudet begränsas till ett dovt ljud från en välsmord mekanik och det enda som hörs för övrigt är bogvågens kluckande och sprakandet från eldstaden? Inte mycket, skulle ångbåtsvännerna säga.

Men att ha ångbåt är inte för vem som helst. En ångmaskin drivs av skållhet ånga under högt tryck. Man får inte fuska med delarna och underhållet. Och många av de fritidsångbåtsskeppare som finns i Sverige har också börjat med att bygga delar av maskineriet själva.

Men det finns en enklare väg in i det veddoftande båtlivet.

Kollegorna Lars Qvist och Bernt Breding tillverkar kompletta ångbåtar för försäljning. Ångbåten Qviding, som syns på bilderna här, tillverkas i GPR. Däck och inredning byggs av mahogny och ek.  Det blir snyggt, väldoftande och, om man eldar med ved, miljövänligt. En ytterligare finess med ångbåtslivet är att man under kulna dagar har tillgång till närmast obegränsad värme.

Båten kan levereras som skrov eller halvklar om man vill bygga själv eller som komplett båt med installerat maskineri. Bara att sätta fyr och ge sig ut.  Skrovet kan också levereras som läktkravellbygd i fur.

Båtfakta: 
Skrovlängd 5.50 m
Bredd 1,65 m
Djup 0,60 m 
Ångmaskin 5 till 10 HK

Intresserad av ångbåtar? klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar