Välkommen till bloggen om båtnyheter

Det här är platsen för oss som gillar, båtar, sjöliv och båtprylar. Nyheter om nya båtar, gamla båtar, prylar, böcker, produkter eller tjänster publiceras så fort de dyker upp. Klicka vilt på alla länkar, det tjänar alla på.

söndag 7 februari 2010

Vagabond 4,7 en långfärdsroddbåt

Det är lätt att bli förvillad på en båtmässa som den i Göteborg. De stora, ibland gigantiska, båtarna dominerar på ett påtagligt sätt scenen. Men alternativen finns där. Och ett av dem visar att en roddbåt kan vara nog så teknikskt avancerad.

Row Scandinavia AB ställer ut en en förbättrad, mer sjösäker variant av sin tidigare roddbåt Vagabond 4,5. Den  nya båten, Vagabond 4,7. delar skrovet med den tidigare båten. Men sedan tar likheterna slut.

Vaganbond 4,7 har stora stuvutrymmen under för- och akterdäck samt under den i två steg självlänsande sittbrunnen. Det första steget i självlänsen är ett rör som mynnar utanför båten. Det dränerar sittbrunnen ner till nivå med det förhöjda däck man sitter på (eller rättare där balken för det rörliga sätet är infäst). Det andra steget är samma typ av dränering som sitter i segeljollar där vattnet sugs ur båten av fartskillnaden mellan båten och vattnet. Det steget dränerar den lilla fotbrunn som finns i sitt brunnen.

Skrov med språng
Två självlänssystem kan verka överdrivet. Men det är svårt att ro och ösa samtidigt.

 - Ska man ro effektivt så kan man inte ha så höga fribord det gör att det kan komma in vatten, säger Wim Kotzé som ockkså hävdar att man utformat båten för att den ska gå så torrt som möjligt.

- Vi har ett rejält språng i båten förut därför att vi vill undvika att det skvätter in vatten på roddaren. Det är rätt jobbigt efter några timmars rodd. Här gör skrovet att stänket missar roddaren, säger Wim Kotzé.

Sjölivet med en specialbyggd roddbåt är nästan lika okomplicerat som att paddla kajak. Man kansjälv lyfta upp båten på biltaket, sjösätta och gå i land i stort sett överallt.

Längd: 4,71 m
Bredd: 1,15 m bred utan riggers
Bredd: 1,67 m bred med riggers
Vikt: 46 kg i standard utförandet 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar