Välkommen till bloggen om båtnyheter

Det här är platsen för oss som gillar, båtar, sjöliv och båtprylar. Nyheter om nya båtar, gamla båtar, prylar, böcker, produkter eller tjänster publiceras så fort de dyker upp. Klicka vilt på alla länkar, det tjänar alla på.

fredag 5 februari 2010

Duken som skyddar båt och miljö

Bottenfärger kan vara ett gissel. De är dyra, de är besvärliga att få bort och de är giftiga både för den som arbetar med dem och för det marina livet. 

Fråga vilken marinbiolog som helst och han/hon kan berätta om skador och missbildningar som kan ge vilken båtägare som helst dåligt samvete.

Nu presenterar företaget Cleanboatprodukter en lösning som verkar så självklar att man undrar varför ingen kommit på detta förut.

Så här går det till:  Förtöj duken, som är av kraftig PVC med en miljöriktig mjukgörare, på din båtplats. Kör dit båten. Klart!

- Duken formar sig efter båten så att cirkulationen av vatten bryts. Kvar blir en spalt med några centimeter vatten. Duken stänger ute soljuset så det finns varken mat eller energi för alger och annat att växa till på båten, säger Jan Jeppson på Cleanboatprodukter.

PVC är inte algers och havstulpaners favoritunderlag. Så när äasongen är över är det bara att ta upp duken och borsta av dem med en piasavakvast.

Systemet fungerar än så länge bara för motorbåtar och helst ska de ha utombordare eller inudrev. Båtar med propelleraxel som mynnar under bottnen kan erbjudas en speciallösning. För segelbåtar med fast köl finns för närvarande ingen lösning men till nästa säsong hoppas man kunna erbjuda en sådan.

Det kostar några tusenlappar att köpa duken. Mycket av det tar man igen på att inte behöva köpa bottenfärg. Resten kan man låta belasta kontona för miljösamvete och bekvämlighet. Duken har nämligen en del oväntade fördelar som att underlätta tilläggningar.

-När man kör in båten över duken så gör duken att båten inte driver i sidled. Och när man drar av på gasen så stannar båten direkt, säger Jan Jeppsson.

Den speciella PVC-duken, som görs i Timrå, ska hålla i 10 år. Men man lovar sju år och har beräknat årskostnaden för en fem meter lång båt till 1550 kronor per år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar