Välkommen till bloggen om båtnyheter

Det här är platsen för oss som gillar, båtar, sjöliv och båtprylar. Nyheter om nya båtar, gamla båtar, prylar, böcker, produkter eller tjänster publiceras så fort de dyker upp. Klicka vilt på alla länkar, det tjänar alla på.

onsdag 3 februari 2010

Tejst – En ny, mångsidig, dagseglare från Göteborg.

I mars 2009 presenterades Tejst i svenska båttidningar. Nu är det dags att visa upp den på båtmässan i Göteborg. Under hela 2009 har båtarna seglats intensivt och väckt stort intresse, även långt utanför Sveriges gränser. – Vi har fått förfrågningar från vitt skilda håll. Ända från USA och Kanada på ena sidan och Thailand och Australien på andra sidan globen, säger Torsten Sörvik som designat båten.

Tejst är designad med fokus på mångsidighet och omsorg om seglaren. Beställarnas önskemål var att båten skulle vara snabb, lättanvänd, beboelig samt att den skall kunna kappseglas. Vidare skulle båten kunna seglas av en person, vara trailerbar och ha minimalt behov av underhåll. Konstruktionen skulle tilltala såväl yngre som äldre seglare.

För att tillgodose dessa krav föll valet på att konstruera Tejst enligt den nyligen reviderade D-kanot regeln. Kanot-regeln har genom åren resulterat i många innovativa och snabba båtar. I Sverige är ca 170 båtar byggda enligt D-regeln och 330 enligt E-regeln. Detta är första gången en båt är serieproducerad enligt D-kanot regeln.

Goda prestanda
Skrovet är slankt och lättdrivet, slaget i aktern möjliggör planing. Riggen, med kolfibermast, är effektiv och kraftfull. 13 kvm segelyta på ett deplacement om 360 kg är väl tilltaget. Detta kompenseras av att båten har både invändig barlast, barlast i centerbordet (sammanlagt 50 %) och krängbrädor som ytterligare bidrar till ett starkt rätande moment. Tejst har visat sig vara både styv, snabb och välbalanserad.

Komfort på annat vis
På Tejst kan man stå i sittbrunnen och hissa storen. Focken sitter på rulle, dold under däck. Focken skotas på en däckssvepande fockbom i kolfiber. Sittbrunnen är rymlig, med plats för två personer, och alla trimfunktioner sitter lätt åtkomliga. Centerbordet och rodret är helt uppfällbara vilket ger ett djupgående på endast 16 cm. Förutom att man kan komma in på ställen dit ingen annan når så bidrar centerbordsfunktionen till att båten blir mycket enkel att traila efter vanlig personbil.Kvalitet

Tejst har en kvalitetsnivå som man oftast förknippar med större och betydligt dyrare båtar. Här finns inga kompromisser, allt är gjort enligt mycket högt ställda krav. Många beslag är specialtillverkade. Flera delar tillverkas i kolfiber t.ex roder, roderhuvud, centerbord, krängbrädor och fockbom. Skrovet är handupplagt med riktade mattor och divinycell. Sammantaget ger detta en båt som är lätt, stark och tålig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar